groenen

de groenen

De Groenen ontplooien zich tot volkspartij

donderdag 18 november 2010 | 06:42

De Groenen in Duitsland staan in peilingen historisch hoog. Met dank aan de atoompolitiek van de regering. Dit weekeinde houden ze hun partijcongres.

BERLIJN – De Duitse Groenen (Bündis 90/Die Grünen) stonden nog nooit zo hoog in de peilingen: 23 procent volgens zender ARD. Daarmee zijn de Groenen virtueel de derde partij van het land.

Nu staan ze nog vijfde. En de koek lijkt niet op te kunnen. Het zeer welvarende, christen-democratische bolwerk Baden- Württemberg lijkt bij de deelstaatverkiezingen in maart 2011 zo goed als zeker in handen van de Groenen te komen. De eerste Groene minister-president van een deelstaat zou vervolgens een feit zijn.

Weekblad Der Spiegel spreekt van een ‘groen wonder’. Hoe kan zo’n lichtzinnige partij die zichzelf voortdurend tegenspreekt, zo populair zijn, vraagt het blad zich af. Antwoord: de tijdgeest. Het milieu is nu eenmaal in, duurzaamheid de nieuwe norm. De Groenen blijken op dit punt het meest geloofwaardig. Ze surfen ook mee op de golven van wat sommigen zien als een nieuwe protestcultuur. Of het gaat om de stadsvernieuwing in Stuttgart, de vliegroutes bij de Berlijnse luchthaven Schönefeld, steeds profiteren de Groenen.

 

 
Wij vragen aan de kiezers het minimum aan informatie
 
 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: