balansventilatie

balansventilatie

 
brief aan Prof. Mr. Jan Michiel Hebly – bouwrecht universiteit Leiden
Ronald van Uden  date Mon, Oct 18, 2010 at 3:01 PM subject balansventilatie mailed-by blaap.org hide details Oct 18 (13 days ago) – geen antwoord –
Geachte Heer Hebly,
Op 7 oktober 2010 heb ik aan de Europese Commissie afdeling DG Gezondheid en consumentenbescherming gevraagd om het onderzoek naar balansventilatie van het ministerie van VROM nog eens dunnetjes over te doen. Sinds de NOS-uitzending over de zieke mensen uit de Vinex wijk Vathorst hebben de Nederlandse burgers niets meer gehoord over de balansventilatie systemen. In het VROM onderzoek van 3 september 2009 met kenmerk S&B2009046281 staat dat het balansventilatie systeem gezondheidsklachten in de wijk Vathorst in Amersfoort heeft opgeleverd. Een ernstig verontruste mevrouw belde mij vorige week op met haar verhaal. Zijn de burgers van te voren op de hoogte gebracht van de risico’s die balanssystemen met zich meebrengen? Heeft de leverancier alle installerende mannen en vrouwen opgeleid en een examen laten afleggen voor de afstelling van deze complexe apparatuur? Worden de balansafstellingen regelmatig gecontroleerd? Kan er een soort jaarlijkse APK keuring voor balansventilatie systemen door het Rijk der Nederlanden worden afgedwongen?  
Met vriendelijke groet,
Ronald van Uden  
 
bijgesloten: citaat uit de NOS uitzending “Bewoners Vathorst ziek door ventilatie” Toegevoegd: woensdag 18 nov 2009, 10:00 In de nieuwbouwwijk Vathorst in Amersfoort zijn honderden mensen chronisch ziek door het energiezuinige ventilatiesysteem in hun huis. Volgens het televisieprogramma Zembla hebben bewoners van meer dan 300 huizen klachten. Ze hebben long- en oogontstekingen en hebben last van benauwdheid. De oorzaak is de zogeheten balansventilatie, waarbij de lucht via buizen wordt ververst. Vaak kunnen de ramen niet open. In Nederland zijn al zo’n 400.000 huizen met zo’n energiezuinig ventilatiesysteem. Het is al langer bekend dat het tot gezondheidsklachten leidt. Bewoners van Vathorst zeggen in Zembla dat het voelt alsof ze leven in een plastic kooi. Ze omschrijven hun huis als verstikkend. Controle Deskundigen zeggen dat het systeem goed kan werken, maar dat de eisen nu te laag zijn en de controle door de gemeente tekortschiet. Volgens Van Bronswijk, die is gespecialiseerd in gezondheidstechniek voor het gebouw, zijn wetenschappelijke rapporten uit de periode 1990-2005 waarin is gewaarschuwd voor gezondheidsklachten als gevolg van energiezuinige huizen en balansventilatie, genegeerd. Volgens haar leent het Nederlandse zachte en vochtige klimaat zich slecht voor een dergelijk systeem. Bovendien lukt het de bouwwereld niet om de benodigde zorgvuldigheid en kwaliteit te leveren. Toch, zegt zij, willen de overheid en de politiek maar niet luisteren. “Er is alleen nog maar oog voor energieprestatie.” In Zembla laten bouwers in Amersfoort weten dat zij willen stoppen met het systeem, omdat er te veel problemen zijn.

Prof. Mr. Jan Michiel Hebly Woonplaats: Rotterdam Opleiding: Nederlands recht – Universiteit Leiden Beroep: Advocaat Nevenactiviteiten: Hoogleraar Bouwrecht Universiteit Leiden; diverse bestuurslidmaatschappen: St. Instandhouding Grote of St. Laurenskerk; St. Rotterdam Orgelstad; St. Servicecentrum Scholenbouw; St. Instituut voor Bouwrecht. In welk professioneel netwerk begeeft u zich? Vereniging voor Bouwrecht; Nederlandse Vereniging voor Aanbesteding Eerdere werken: Verkrijging van getuigenbewijs in het buitenland (promotie Universiteit Leiden 1994); Bouwrecht in geding (oratie Universiteit Leiden 2004) Wat is uw visie op uw vakgebied? Een mooi gebied met ruime vergezichten Wat is uw doel? Een deel van de vergezichten naderbij brengen Wat en/of hoe is uw relatie met Sdu Uitgevers? Voorzitter redactie Tijdschrift Aanbestedingsrecht; Voorzitter redactie Standaardregelingen in de Bouw (SR2)
onderzoek naar luchtkwaliteit problemen (IAQ problems)

 

 
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: